Onlinewerkrooster | Video: Schalen, hoe pak je dat aan

Video: Schalen, hoe pak je dat aan

Jerome van Manhattns draait al enkele jaren mee, hij verkocht Belgische wafels in New York en bracht dan de New Yorkse burgers naar België. Momenteel hebben ze 3 restaurants in Brussel, 1 in Antwerpen en onlangs opende zij eentje in Gent. Schalen heeft een groot probleem, je bent zelf niet meer aanwezig.  Je hebt dus een goed management -team nodig. Eerste check, ken je cliënteel en dan ga je voor de locatie waar jouw klanten aanwezig zijn.

Schalen, hoe pak je dat aan 


Jerome startte met het New York premium burger-concept zo'n 4,5 jaar geleden. Hiervoor had hij enorm veel kennis vergaard in New York waar hij 2 jaar in zijn foodtruck Belgische wafels verkocht. Hij vond dat "iedereen zijn typisch gerecht naar New York had gebracht, maar niemand had New York naar de wereld gebracht" , dit werd de basis voor Manhattns. Ondertussen hebben ze 5 vestigingen, met 3 in Brussel, aangezien dit de hometown van Jerome is. Hij startte dus op de markt waar hij het meest ervaring en kennis van had. 

Doe er 1 of ga direct naar 5?!

Jerome doet net wat iedereen wil vermijden, hij opent niet direct die befaamde "5" zaken. Het mooie aan ondernemerschap is dat je niet specifiek ongeschreven regels moet volgen. Het is natuurlijk waar dat gegeven de kostenstructuur in België je beter kan focussen op 1 zaak, ga je schalen dan ben je niet meer aanwezig in die ene zaak en moet je gaan managen. Een hele andere manier van ondernemen dus. Hun 2de zaak opende ze al na 9 maanden! Wat enorm snel is, maar er was zo'n enorm succes aan de Louizalaan dat ze wel een 2de vestiging moesten openen in Brussel. 

De volgende locatie was Antwerpen. Hier tussen zat echter wel wat tijd tussen, met een goede reden. Na het openen van zijn 2de vestiging ging Brussel in Lockdown. Waardoor het restaurant 2 weken dicht moest blijven. Hierdoor heeft Manhattns echt moeten vechten om te blijven bestaan. 

De eerste stap om gaan te schalen: ken je klanten 

Naast een goed management in elke zaak moet je ook jouw klanten kennen. Je wil weten waar deze vertoeven want dat is de locatie waar je jouw nieuwe vestiging gaat openen. Naast millennials en studenten zijn ook toeristen een belangrijk voor Manhattns. Mede hierdoor en ook door het businessmodel (dat om grote volumes draait) is het nodig dat de vestiging zich op een toplocatie bevindt. 

De volgende stappen na de locatie 

Het designen van jouw restaurant, daarna ga je nog langs de banken en heb je natuurlijk een perfect team nodig. Je moet een manager vinden die zich kan vinden in jouw cultuur en echt past bij jouw concept. Ook de opleiding van de andere teamleden is van levensbelang. Zij staan namelijk in contact met de klanten. De opening zetten ze ook altijd in de kijker door een groot event te organiseren met de nodige PR erbij.  

De beste tip van Jerome is dat je de nodige passie moet hebben. Niet enkel door koken maar ook door mensen te begeesteren, mensen te willen trainen en naar een hoger niveau te tillen. Het meest belangrijke is de energie en fuel die je hebt. Zonder deze ga je falen. Je gaat 70 uur per week in jouw zaak aanwezig zijn, wil je dit niet, dan kan je best geen ondernemer worden. Daarnaast is het zo belangrijk om een sparringspartner te hebben. 

De volledige video kan je hier op Youtube bekijken, of hieronder: 

De podcast vind je terug op spotify

 Breng ons zeker een bezoek op Horeca Expo, stand 1573 in Hal 1.

 

Voeg commentaar toe

Loading