Onlinewerkrooster | 8 Tips om de hitte te baas te blijven

8 Tips om de hitte te baas te blijven

Niet enkel voor de klanten is de hitte niet echt aangenaam meer, ook jouw personeel begint hinder te ondervinden van deze temperaturen. Het kwik haalt vaak meer dan 26°C de volgende week en vanaf dan moet er ook worden nagedacht over maatregelingen. Hoe kan je het ook voor jouw personeel aangenaam houden? Dat lees je in onderstaande post. 

 

Wanneer is het te warm om te werken?


De werkgever moet in de eerste plaats preventief optreden, de onderstaande tips gaan je daar zeker bij helpen. Het kan echter ook effectief te warm zijn. Om dit te controleren moet je een vochtige globethermometer hebben. Deze houdt niet enkel rekening met de temperatuur, maar ook met de luchtvochtigheid. 

Voor fysiek licht werk ligt de temperatuur op 29°C , gaan we naar halfzwaar werk dan zien we een maximum van 26°C, voor zwaar werk geldt 22°C en echt enorm zwaar werk 18°C. 
Om te voorkomen dat het werk helemaal stil valt kan de werkgever een alternatieve werkmethode of werkrooster voorstellen. Ook de arbeidsduur of blootstelling kunnen verminderen. 
Een voorbeeld hiervan is per 45 gewerkte minuten een pauze van 15 minuten. 

8 Hitte tips die je echt moet kennen 

- Vermijd direct zonlicht om in te werken. Je hoort het al, ook op jouw terras kan je bij deze temperaturen best voldoende schaduwplekken voorzien. Dit is niet enkel aangenaam voor jouw personeel, ook de klanten zullen dit appreciëren. 

- Voorzie zonnebrandcrème en deodorant voor jouw personeel. Je kan altijd vragen dat ze dit en een zonnebril voorzien wanneer ze komen werken, maar je kan het best ook gewoon in de zaak als reserve leggen. Hou er rekening mee dat zonnebrandcrème geen vrijgeleide is om constant in de zon te staan. Het beschermt een beetje tegen de UV-straling maar niet tegen een zonneslag. 

- Voorzie kledij in lichte kleuren en materialen denk hierbij aan katoen, linnen en andere natuurlijke materialen in een lichte kleur. Zorg ook dat de kledij voldoende loszit. Hou er rekening mee dat de kledij wel altijd aan de nodige hygiëne normen moet voldoen. 

- Voorzie extra water voor jouw personeel om te drinken. Zorg ervoor dat je personeel niet enkel frisdranken drinkt maar ook water en let erop dat ze genoeg lichte maaltijden krijgen. Wil je echt gek doen? Zet dan een zwembadje op het terras ;) of achteraan. 

- Probeer het in de keuken aangenaam te maken door extra luchtventilatie te voorzien. Zeker in een keuken kan het enorm warm worden. Slow down, zorg ervoor dat er niemand afgejaagd staat te koken. Laat niemand rennen en hollen. Voorzie ijsjes, watersproeiers en laat het personeel natte handdoeken in hun nek leggen. 

- Zorg ervoor dat het personeel meermaals een korte pauze kan nemen. Zorg er ook voor dat zwaar fysiek werk eventueel wordt uitgesteld tot op een later moment. En hou er rekening mee wie je dit werk laat doen. Indien er mensen al problemen hebben met hun gezondheid kan je hen best zware taken laten vermijden. 

- Pas desnoods de uren van de keuken of de hele zaak aan. Zo kan je proberen de warmste momenten van de dag vermijden. Heel wat zaken openen daarom pas vanaf 16h00. Heb je bijvoorbeeld een bakkerij dan sluit je gewoon vroeger, bijvoorbeeld om 13h00. 

- Leer het personeel de kenmerken van een hitteberoerte en dergelijk. Hou er altijd rekening mee dat hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid de belangrijkste symptomen zijn.  De volledig lijst vind je trouwens zelf hier

Heb jij nog tips? Deel ze hieronder! 

 

Voeg commentaar toe

Loading